Groenethee-extract effectief bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement met extract van groene thee is erg gezond voor personen met het metabool syndroom.

Er werden 56 veel te zware personen met hoge bloeddruk verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De personen in de suppletiegroep kregen dagelijks gedurende 3 maanden een capsule met 379 mg groenethee-extrract (met 208 mg epigallocateginegallaat, EGCG), de anderen kregen een placebo. Ter vergelijking: een kop groene thee met 100 ml bevat ongeveer 10 mg EGCG. 

Na 3 maanden was de bloeddruk bij de personen in de suppletiegroep significant gedaald ten opzichte van de placebogroep (gemiddeld met 4,8 mmHg versus 0,7 mmHg). Tevens werd een significante verbetering gezien van de glucosespiegel en insulineconcentratie en een afname van insulineresistentie in vergelijking met de placebogroep. De antioxidantenstatus was significant beter na suppletie met het extract, terwijl ontstekingen verminderden zoals bleek uit een daling van de concentraties van CRP en TNF-alfa. Ook verbeterde de vetzuursamenstelling in het bloed; het triglyceridengehalte, totale en ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte daalden significant, terwijl de concentratie van het ‘goede’ HDL-cholesterol steeg.

Dagelijkse suppletie met een groenethee-extract kan de bloeddruk verlagen, de vetzuursamenstelling verbeteren en de insulineresistentie verminderen en is daarom uiterst geschikt voor personen met het metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen