Grotere sterftekans met extreem dieet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een dieet met heel veel of juist heel weinig koolhydraten of vetten is in verband gebracht met een verhoogd sterfterisico. Het effect is wel geslachtsafhankelijk. 

In de Japanse cohortstudie werden bijna 35.000 mannen en meer dan 46.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 69 jaar gevolgd vanaf het basisonderzoek (2004-2014) tot eind 2017/2018. De deelnemers hadden bij aanvang een normale BMI. De inname van koolhydraten, vetzuren en de totale energie werd geschat met behulp van een voedselfrequentievragenlijst.  

Tijdens de volgperiode van gemiddeld negen jaar overleden 2783 personen (1838 mannen en 945 vrouwen). Vergeleken met mannen die 50% tot 55% van de energie uit koolhydraten consumeerden, hadden mannen met een lage koolhydraatinname (<40% koolhydratenenergie) met 59% significant meer kans om te overlijden door alle oorzaken. Daarentegen bleek dat vrouwen met een hoge koolhydraatinname (>65% koolhydratenenergie) met 71% een significant hoger sterfterisico hadden ten opzichte van vrouwen met een normale koolhydraatinname (50%-55% koolhydraatenergie). Mannen met een hoge vetinname (≥35% vetenergie) hadden met 79% significant meer kans om te overlijden aan kanker dan mannen die 20% tot 25% energie uit vetzuren haalden. Bij vrouwen leidde een hoge vetzuurinname niet tot een verhoogd sterfterisico. 

De conclusie van het onderzoek luidde dat extreme diëten misschien niet de gezondste strategie zijn om een lang leven te bevorderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen