Gunstig effect zwarte thee op glucose en insuline

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het drinken van zwarte thee heeft een gunstige invloed op de suikerstofwisseling. De gunstige effecten worden volgens de onderzoekers toegeschreven aan de polyfenolen in zwarte thee.
Aan de studie namen 16 gezonde proefpersonen deel. Ze werden verdeeld in vier groepen. Afhankelijk van de groep waarin de proefpersonen werden ingedeeld, kregen ze 75 gram glucose opgelost in 250 ml water (controlegroep), 250 ml water met 52 mg cafeïne (cafeïnegroep) of 250 ml water met 1 gram of 3 gram zwarte thee. Voorafgaand aan het drinken van de oplossing werd bloed afgenomen waarbij de glucose- en insulineconcentraties werden bepaald. Gedurende de daaropvolgende 150 minuten werd ieder half uur opnieuw bloed geprikt.
Analyse van de thee liet zien dat deze rijk was aan polyfenolen (350 mg per gram). De gegevens van de groep die 3 gram zwarte thee kregen, werden niet in de analyse meegenomen vanwege het ontstaan van maagdarmklachten. Gedurende het eerste uur bleek de glucoseconcentratie in de overige groepen gelijk. Na 2 uur was de concentratie in de groep die 1 gram thee kreeg significant gedaald ten opzichte van de controlegroep en de cafeïnegroep. Ook bleek in de theegroep na 90 minuten de insulineconcentratie significant te zijn toegenomen in vergelijking met de beide andere groepen. Na 150 minuten was dit verschil nog steeds significant ten opzichte van de cafeïnegroep.
Geconcludeerd kan worden dat het nuttigen van zwarte thee de glucose- en insulinerespons gunstig beïnvloedt. Gesuggereerd wordt dat stimulatie van de bètacellen van de alvleesklier onder invloed van polyfenolen leidt tot een verhoogde insulinesecretie waardoor de glucoseconcentratie daalt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen