Gunstige invloed DHA op hersenactiviteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met DHA heeft een gunstig effect op de hersenactiviteit van jonge kinderen. Door het omega 3-vetzuur zijn de kinderen beter in staat hun aandacht te richten.
In een onderzoek van de University of Cincinnati werden 33 gezonde jongens tussen de acht en tien jaar oud willekeurig verdeeld over drie onderzoeksgroepen. De drie groepen kregen gedurende acht weken dagelijks 400 mg DHA, 1200 mg DHA of een placebo gesuppleerd. Aan het begin en einde van de onderzoeksperiode werden door middel van MRI veranderingen in corticale activiteit vastgelegd, terwijl de proefpersonen een taak uitvoerden waar ze hun aandacht bij moesten houden.
Na acht weken was het DHA-gehalte in de celmembranen van de rode bloedlichaampjes significant toegenomen in de beide suppletiegroepen. In de placebogroep was dit gehalte juist afgenomen. Ook voor wat betreft veranderingen in corticale activiteit tijdens de aandachtstaak tussen week nul en week acht was er verschil tussen de drie onderzoeksgroepen. In beide DHA-groepen trad er een significant grotere verandering in activiteit van de dorsolaterale prefrontale cortex op dan in de controlegroep. De activiteit in de occipitale en cerebrale cortex nam door de DHA-suppletie juist meer af. De hoge dosering DHA liet de activatie van het bilaterale cerebellum meer afnemen dan de lage dosering. Daarnaast bestond er een positieve correlatie tussen de DHA-compositie van de erytrocyten en de activiteit in de dorsolaterale prefrontale cortex.
DHA is het meest belangrijke omega 3-vetzuur in de hersenen. Het was al langer bekend dat dit vetzuur een positief effect heeft op het metabolisme en de ontwikkeling van de hersenen. Nu blijkt dit ook te gelden voor de corticale activiteit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen