Hersenschade door vitamine C-gebrek
Onder redactie van Ortho Institute
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeEen tekort aan vitamine C tijdens de zwangerschap kan leiden tot blijvende hersenschade bij de baby. Dit blijkt uit een dierstudie.
De studie werd uitgevoerd bij cavia’s omdat deze tot een van de weinige diersoorten behoren die – net als mensen – niet in staat zijn zelf vitamine C aan te maken. Er werden 80 zwangere cavia’s willekeurig verdeeld in twee groepen. Ze kregen 100 mg of 900 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht. De 157 babycavia’s die geboren werden kregen vervolgens voeding met veel of weinig vitamine C.
Een tekort aan vitamine C tijdens de zwangerschap leidde tot een significant kleiner volume van de hippocampus van de babycavia’s. De hippocampus is betrokken bij het geheugen. Toen de baby’s 2 maanden oud waren (vergelijkbaar met tienerleeftijd) bleek de hippocampus niet hersteld te zijn, ook niet na consumptie van vitamine C-rijke voeding. Ook de aanvoer van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus bleef significant achter bij de cavia’s met een prenataal vitamine C-tekort.
Een prenataal tekort aan vitamine C leidt tot een groeiachterstand van de hippocampus na de geboorte.
In humane studies moet onderzocht worden of de inname van extra vitamine C tijdens de zwangerschap noodzakelijk is.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.