Hogere concentratie antioxidanten bij sporters

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Tijdens inspanning neemt de behoefte aan zuurstof in het lichaam toe, vooral in de actieve spieren. Wanneer het antioxidantensysteem niet optimaal functioneert, krijgen vrije radicalen de kans om de membranen van erytrocyten te beschadigen met als gevolg het ontstaan van schadelijke reactieve zuurstofdeeltjes (ROS).
In de studie werd het verband onderzocht tussen lichamelijke inspanning en de antioxidantenstatus bij topsporters en niet-sporters. Aan de studie namen 41 rugby spelers deel (zowel junioren als senioren) en 20 personen die een normale lichamelijke activiteit verrichtte (controlegroep). De concentratie antioxidanten in het bloedplasma werd in de controlegroep bepaald voorafgaand aan de activiteiten en bij de sporters 30 minuten na inspanning. De status was bij de personen uit de controlegroep gemiddeld 0,65 mmol/L. Bij de junioren was de concentratie na een submaximale inspanning gemiddeld 0,69 mmol/L. Bij maximale inspanning steeg de concentratie naar een gemiddelde van 0,73 mmol/L. Bij de senioren was de gemiddelde antioxidantenconcentratie na submaximale inspanning 0,93 mmol/L. Na maximale inspanning daalde de concentratie tot een gemiddelde waarde van 0,66 mmol/L.
De resultaten laten zien dat de intensiteit van de inspanning van invloed is op de antioxidantenstatus. De concentratie was hoger bij de sporters in vergelijking met de controlegroep. De onderzoekers geven wel aan dat gebruik van supplementen onder de sporters mogelijk van invloed is geweest op de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen