Fosfaatsuppletie bij hoogtetraining

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met tri-natriumfosfaat verbetert het uithoudingsvermogen van atleten tijdens trainingen op hoogte.

Aan het onderzoek namen twintig getrainde wielrenners deel. Ze kregen in willekeurige volgorde gedurende zes dagen een fosfaatsupplement (tri-natriumfosfaat in een dosis van 50 mg per kilogram vetvrije massa per dag) of een placebo. Tussen beide suppletieperiodes was een periode van drie weken. Voor en na iedere periode voerden de wielrenners een inspanningstest uit op een hoogte van 2500 meter boven zeespiegel waarbij sprake was van een verminderd zuurstofgehalte.

Suppletie met fosfaat leidde tot een verbetering van trainingsindicatoren tijdens lage tot matige inspanning. Zo werd onder invloed van suppletie een lagere hartslag gezien, evenals een toename van het slagvolume van het hart en een verbetering van de zuurstofpols. De zuurstofpols is een maat voor de hoeveelheid opgenomen zuurstof (VO2) gedeeld door de hartslag. Dit ging gepaard met een significante toename van de concentratie van fosfaat in het bloedserum met gemiddeld 8,7%.

De resultaten laten zien dat fosfaatsuppletie de effectiviteit van de ademhaling en bloedsomloop verbetert tijdens omstandigheden met een lager zuurstofgehalte. Suppletie met fosfaat kan zinvol zijn voor atleten die op hoogte trainen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen