Hogere vitamine D-inname kinderen noodzakelijk

De inname van vitamine D door kinderen zou tien keer zo hoog moeten zijn dan de huidige aanbevolen hoeveelheid van 200 IE (5 mcg) per dag.

Dit concludeerden wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Beirut Medical Center in Libanon naar aanleiding van de resultaten van hun onderzoek. Want niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen komt wereldwijd veelvuldig een vitamine D-tekort voor. Tot op heden was er echter bij deze leeftijdsgroep weinig bekend over de veiligheid van hogere doseringen.

De studie betrof 365 kinderen van 10 tot 17 jaar. Er werd bij 25 kinderen gekeken naar het kortetermijneffect van een hoge dosering vitamine D. Ze kregen, in twee willekeurige groepen verdeeld, gedurende 8 weken een wekelijkse dosis van ofwel 14.000 IE vitamine D ofwel een placebo. Voor de bepaling van het langetermijneffect kregen 340 kinderen, in drie willekeurige groepen verdeeld, gedurende een jaar wekelijks ofwel 1400 IE vitamine D ofwel 14.000 IE vitamine D ofwel een placebo.

Het bleek dat een tienvoudig verhoogde inname, gelijk aan een dagelijkse inname van 2000 IE (50 mcg), niet alleen veilig is, maar ook noodzakelijk om een optimale vitamine D-status te bereiken. Hierbij is uitgegaan van een bloedwaarde van 30 ng/ml, een waarde die door de meeste vitamine D-experts als optimaal wordt beschouwd bij volwassenen.

Een hogere vitamine D-status leidt tot een verbeterde gezondheid van de botten en tot aanzienlijke gezondheidsvoordelen op de langere termijn. Zo kwamen uit de resultaten van eerdere onderzoeken met volwassenen verlaagde risico’s van osteoporose, spierzwakte, fracturen, sommige veelvoorkomende soorten kanker, auto-immuunziekten, infectieziekten en ziekten van hart- en bloedvaten naar voren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+