Hopextract effectief bij knie-artrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met een hopextract verlicht significant pijnklachten tijdens inspanning en in rust bij personen met artrose in de knie.

Aan het onderzoek namen 26 vrouwen en 7 mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Ze hadden allen artrose in een of beide kniegewrichten en werden willekeurig in drie groepen verdeeld. De proefpersonen kregen gedurende veertien dagen 1 of 2 gram hopextract per dag of een placebo. Het extract bevatte 30% van de werkzame stoffen alfa- en isoalfazuren. Aan de hand van de WOMAC pijnscore werd nagegaan wat het effect van suppletie op de klachten was. 

Al binnen twee uur na inname van het 2 gram extract werd een verlichting van pijn ervaren door de proefpersonen. Na twee tot vier dagen gebruik van het extract nam de mate van pijn verder af. Na zes dagen gebruik van het 1 gram extract was de pijn bij de deelnemers significant lager ten opzichte van de placebogroep. Suppletie met het hooggedoseerde extract leidde al na drie dagen tot een significante pijnverlichting in rust tijdens het liggen in bed. Bij het laaggedoseerde extract was dit het geval na twaalf dagen. 

Alfazuren verlagen de concentratie cyclooxygenase-2 (COX-2), een enzym dat betrokken is bij ontstekingsprocessen en pijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen