Invloed antioxidanten op glucosespiegel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit de lopende SUVIMAX-studie in Frankrijk bleek dat er nauwelijks een effect was van een antioxidantformule op de nuchtere glucosespiegel. Wel bleek een verband met bloedspiegels van antioxidanten.
Gedurende 7,5 jaar werden 3146 personen gevolgd die dagelijks het voedingssupplement gebruikten. De samenstelling ervan was als volgt: 120 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 6 mg bètacaroteen, 100 mcg selenium en 20 mg zink. Er werd geen significante invloed op de nuchtere glucosespiegel gevonden ten opzichte van een placebo.
Evenwel, nadere statistische analyse toonde een omgekeerd evenredig verband tussen de basale inname via de voeding en de in het plasma gemeten concentraties bètacaroteen en de nuchtere glucosespiegel. De auteurs veronderstellen dat bètacaroteenspiegels een indicatie zijn voor de inname van fruit en groenten. Ook basale plasmawaarden voor selenium waren positief geassocieerd met de nuchtere glucosespiegel, maar basale plasmaspiegels van vitamine C waren weer negatief geassocieerd.
Nadere studie van antioxidantspiegels in plasma en het risico van diabetes en diabetescomplicaties vinden de onderzoekers op grond van deze bevindingen noodzakelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen