Isoflavonen na de menopauze

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een onderzoek met 177 vrouwen heeft aangetoond dat een supplement met isoflavonen helpt tegen osteoporose van de ruggengraat.
De vrouwen hadden de menopauze achter de rug en waren tussen de 49 en 65 jaar. Geen van hen had borstkanker. Ze kregen gedurende een jaar een supplement met isoflavonen of een placebo. Het supplement bestond uit 26 mg biochanine A, 16 mg formononetine, 1 mg genisteïne en 0,5 mg daidzeïne. Deze isoflavonen zijn afkomstig uit rode klaver.
Na een jaar had de suppletiegroep significant minder teruggang van de botdichtheid in de ruggengraat dan de placebogroep. Er was geen duidelijk verschil in botvermindering van de heupen tussen beide groepen.
Isoflavonen lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen en worden ook gevonden in sojabonen, kikkererwten en peulvruchten. Om deze reden zou het goed passen in een hormoonvervangend dieet. In Azië worden veel van deze isoflavonrijke producten geconsumeerd, zoals soja. Dit is ook het werelddeel waarin minder heupfracturen, borstkanker en hartziekten voorkomen. Daarom vermoedt men dat er een verband bestaat tussen een lage inname van isoflavonen en deze ziekten. Ook dieronderzoek suggereert dat botvermindering, veroorzaakt door een verlaagd oestrogeenniveau, kan worden tegengegaan door suppletie met isoflavonen.
Eerdere onderzoeken geven geen significant verschil in de botten tussen de beide groepen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat deze onderzoeken over veel kortere tijd gehouden werden en dat er minder vrouwen aan deze onderzoeken meededen. Meer onderzoek naar de effecten van isoflavonen uit zowel supplementen als voeding is dan ook gewenst.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen