Junk door junkfood

Verslaafd aan eten? Het kan! Onderzoek heeft aangetoond dat een ‘lekkere vette hap’ net zo verslavend kan zijn als heroïne of cocaïne.
De studie werd uitgevoerd bij ratten. Er werd gekeken naar de gevoeligheid van beloningssystemen van de hersenen voor junkfood. De onderzoekers kwalificeerden de junkfood als ‘lekkere vette hap, die gemakkelijk binnen het bereik ligt van de consument’. Zo bestond het uit bacon, worstjes, kaascake, glazuur en chocola. De calorische inhoud werd vastgesteld evenals dat van het voer dat controleratten kregen.
In het experiment werden ratten gebruikt met aan het begin van het onderzoek hetzelfde normaalgewicht en die bovendien gelijkelijk reageerden op beloningen (beloningdrempels). Ze werden in drie groepen verdeeld en gedurende veertig dagen aan drie verschillende voedselpatronen blootgesteld. Groep 1 kreeg in plaats van junkfood gewoon voer; groep 2 een beperkte blootstelling aan junkfood gedurende 1 uur per dag en groep 3 maar liefst 18 tot 23 uur. De ratten in groep 2 en 3 hadden ook onbeperkt 24 uur per dag toegang tot het gewone voer zoals de eerste groep.
De groep 3-ratten namen in verhouding tot de ratten in de andere twee groepen enorm in gewicht toe. Met deze gewichtstoename nam ook de beloningfunctiestoornis toe.Deze was vergelijkbaar met verslavende middelen als cocaïne en heroïne. De ratten hadden steeds meer junkfood nodig om hetzelfde bevredigingsgevoel te verwerven. Uiteindelijk verloren ze de controle over hun eetgedrag. De verslaving was een feit.
Het striatum in de hersenen van zwaarlijvige ratten blijkt op dezelfde manier te reageren op junkfood als op andere verslavende middelen. Hun slankere soortgenoten hadden hier geen last van. Toen de ratten eenmaal groenten kregen voorgeschoteld, verkozen de vette ratten een hongerstaking boven het eten van gezonde kost.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+