Omega-3 gunstig bij obesitas

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate inname van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) is zinvol bij obesitas

De visvetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een regulerende werking op obesitas gerelateerde genen. Voor de review werden negen onderzoeken geselecteerd met proefpersonen in een leeftijd van 18 tot 65 jaar. In de studies was het verband onderzocht tussen de omega 3-visvetzuren, de genexpressie en obesitas.

De bevindingen laten zien dat de integratie van EPA en DHA gunstig is bij obesitas. Dit kan worden toegeschreven aan hun ontstekingsremmende eigenschappen en hun vermogen om genen te reguleren die worden geassocieerd met obesitas, zoals PPARγ en genen binnen de ALOX-familie. Eén studie vond een afname van de vetmassa na inname van EPA en DHA en een andere studie beschreef een afname van de BMI na inname van EPA gepaard gaande met een gewichtsverlies van 4,35% na twaalf weken. Er is een duidelijk verband tussen obesitas en inflammatie zoals blijkt uit verhoogde concentraties van de ontstekingsstoffen IL-6, IL-12, IFN en CXCL10 chemokines bij personen met obesitas. Inname van de omega 3-visvetzuren ging gepaard met verhoogde niveaus van beschermende factoren zoals PPARγ. 

Eerder onderzoek had reeds aangetoond dat omega 3-visvetzuren bescherming bieden tegen cardiometabole risico's die samenhangen met obesitas, waarbij een hogere BMI in verband is gebracht met een lage omega-3-status.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen