Gunstig metabool effect van pyridoxamine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Pyridoxamine, een vorm van vitamine B6, heeft gunstige metabole effecten, maar is niet van invloed op de insulinegevoeligheid

Aan de studie namen 108 proefpersonen deel. Ze hadden obesitas (gemiddelde BMI 32 kg/m2) en een gemiddelde leeftijd van vijftig jaar. De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 25 mg pyridoxamine, 200 mg pyridoxamine of een placebo. In het bloed werden diverse biomarkers gemeten.

In de groep met de hoge dosis pyridoxamine werd ten opzichte van de placebogroep een vermindering gezien van onder andere methylglyoxaal (MGO). MGO is een nevenproduct van de glycolyse. Het is betrokken bij de vorming van Advanced Glycation End Products (AGE’s) en is erg toxisch voor lichaamscellen. Ook werd onder invloed van de hoge dosis pyridoxamine ten opzichte van de placebo een afname gezien van de celadhesiemoleculen sICAM-1 en sVCAM-1 die van invloed zijn op de endotheelfunctie. Suppletie had geen invloed op de insulinegevoeligheid. 

Suppletie met pyridoxamine remt de vorming van AGE’s en gaat endotheeldysfunctie tegen. In deze studie werd geen effect gezien van suppletie op de insulinegevoeligheid. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen