Kardemom effectief tegen borstkanker?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Cardamonine heeft de potentie effectief te zijn tegen een agressieve vorm van borstkanker, zo blijkt uit een laboratoriumexperiment. Cardamonine is van nature aanwezig in het kruid kardemom. 

De triple-negatieve borstkanker maakt bijna 10% uit van alle gevallen van borstkanker. In tegenstelling tot andere vormen brengt deze vorm van borstkanker geen oestrogeen-, progesteron- of HER2-receptoren tot expressie. In plaats daarvan gebruiken de kankercellen mechanismen om aan het immuunsysteem te ontsnappen. Een van die mechanismen is een verhoogde expressie van PD-L1 in de tumorcellen. Er werd reeds aangetoond dat flavonoïden en polyfenolen de expressie van PD-L1 verminderen. Om te onderzoeken of cardamonine eveneens de expressie van PD-L1 tegengaat, werd de stof toegediend aan humane borsttumorcellen (MDA-MB-231 en MDA-MB-468 cellijnen).

Uit de resultaten bleek dat behandeling met cardamonine bij beide cellijnen een dosisafhankelijke daling van de levensvatbaarheid van de tumorcellen veroorzaakte. Dit was het geval bij concentraties van cardamonine van 3µM tot 200µM. Dit ging gepaard met een verminderde expressie van PD-L1 in de tumorcellen. 

Cardamonine heeft de potentie de concentratie PD-L1 in borsttumorcellen te verlagen. Hierdoor kunnen kankercellen het immuunsysteem minder goed omzeilen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen