Koffie verlaagt risico van prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge koffieconsumptie kan het risico van een vergevorderde en dodelijke vorm van prostaatkanker tot 60% verkleinen.
Voor de studie werden gegevens geanalyseerd van een cohortstudie waaraan bijna 50.000 mannen deelnamen. Over een periode van 20 jaar werd bij 4975 mannen prostaatkanker vastgesteld. Er werd gekeken naar het effect van zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie op diverse vormen van prostaatkanker.
Uit de resultaten bleek dat mannen met een hoge inname van koffie een significant lagere kans hadden op een vergevorderde vorm van prostaatkanker. Koffie is van invloed op geslachtshormonen, de insulineproductie en het glucosemetabolisme. Deze factoren spelen een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Cafeïne blijkt echter niet de bepalende factor te zijn. Het is nog onduidelijk welke bioactieve stof in koffie wél verantwoordelijk is voor het effect.
Uit eerdere studies werd al een gunstig effect van koffie op aandoeningen aan de lever en diabetes vastgesteld. In het verleden zijn reeds studies gedaan naar de invloed van thee- en koffieconsumptie op het ontstaan van prostaatkanker. Dit is de eerste studie die een verband aantoont tussen koffieconsumptie en de agressiviteit van prostaatkanker bij mannen die reeds gediagnosticeerd zijn.
De onderzoekers concluderen dat het drinken van koffie niet gestaakt hoeft te worden bij prostaatkanker. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om de gevonden resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen