Koffiedik: bron van vezels en antioxidanten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Jaarlijks wordt er wereldwijd zo’n zes miljoen ton koffiedik weggegooid. Spaanse wetenschappers hebben een nieuwe bestemming voor dit vezelrijke afvalproduct. De drab kan verwerkt worden in koekjes waarbij zijn gunstige eigenschappen bewaard blijven.

De onderzoekers testten zes suikervrije biscuits waarin de hoeveelheid koffiedik varieerde van 3,5% tot 4,4%. Aan de koekjes werd oligofructose toegevoegd, evenals stevia waarmee het product gezoet werd. De biscuits met het variërend percentage koffiedrab werden voorgelegd aan een testpanel.

Het testpanel concludeerde dat biscuits met een percentage tot 4% koffiedrab geschikt waren voor consumenten. De biscuits zijn daarmee een gezonder alternatief voor andere koekjes.

Koffiedik is een natuurlijke bron van antioxidanten waaronder chlorogeenzuur, vezels, traagwerkende suikers en essentiële aminozuren zoals glutaminezuur, threonine, leucine en asparaginezuur. De antioxidanten uit de drab zijn bovendien goed opneembaar door de aanwezigheid van de vezels. Het onderzoeksteam zoekt momenteel koffieproducenten die interesse hebben in de verdere ontwikkeling en commercialisering van de biscuits.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.