Koper, magnesium en zink en overlijdensrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoge koperspiegels en lage magnesiumspiegels in het bloed vergroten bij mannen van middelbare leeftijd het risico van overlijden. Lage zinkspiegels hebben nog een extra effect. Dit concluderen Franse onderzoekers van het Lille Pasteur Institute in Lille.
Dit onderzoek werd uitgevoerd met gegevens van de Paris Prospective Study 2, een onderzoek onder 4035 mannen die aan het begin van het onderzoek 30 tot 60 jaar oud waren. Zij werden gemiddeld achttien jaar gevolgd.
Tijdens het onderzoek overleden 339 mannen waarvan 176 aan kanker en 56 aan hartziekten. Het kwart met de hoogste koperspiegels had 50% meer kans te overlijden dan het kwart met de laagste spiegels. Degenen met de hoogste koperspiegels hadden 40% meer kans te overlijden aan kanker en 30% meer kans te overlijden aan hart- en vaatziekten. Hoge magnesiumspiegels gaven echter een lager risico te overlijden. Het kwart met de hoogste spiegels had ten opzichte van het kwart met de laagste spiegels 40% minder kans te overlijden, 40% minder kans te overlijden door hart- en vaatziekten en 50% minder kans te overlijden aan kanker. Wanneer de hoge koperspiegels samen gingen met lage zinkspiegels dan nam het risico nog verder toe. Mannen met deze combinatie hadden 2,6 keer meer kans te overlijden dan degenen met lage koper- en zinkspiegels.
Hoge koperspiegels werden vooral gevonden op een hogere leeftijd, bij rokers en bij een hoog cholesterol. Een lage magnesiumspiegel stond in verband met oudere leeftijd, hoge bloeddruk en suikerziekte.
Als verklaring voor de gevonden resultaten geven de onderzoekers aan dat koper kan bijdragen aan het vormen van vrije radicalen, lage magnesiumspiegels kunnen bijdragen aan ontstekingsreacties en lage zinkspiegels geven een verminderde immuunfunctie. Dit samen kan leiden tot meer oxidatieve schade en meer ontstekingsreacties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen