Krillolie verlaagt effectief triglyceridengehalte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met krillolie is effectief bij personen met een verhoogd triglyceridengehalte. Een verhoogde triglyceriden-bloedspiegel is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaartziekten. Krillolie wordt gewonnen uit garnaalachtige schaaldiertjes en is evenals vette vis rijk aan de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Voor het onderzoek werden de resultaten samengevoegd van twee studies uitgevoerd in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Er waren in totaal 520 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar en een gemiddelde BMI van 32 kg/m2. Ze hadden allen een verhoogd triglyceridengehalte (gemiddeld 7,92 mmol/l). Meer dan de helft van de deelnemers had diabetes en iets minder dan de helft werd behandeld met een cholesterolverlager. De proefpersonen kregen gedurende 26 weken dagelijks 4 gram krillolie of maïsolie (placebo).

Na een suppletieduur van twaalf weken was in de krilloliegroep het triglyceridengehalte met 26% significant gedaald. In de placebogroep nam het triglyceridengehalte significant met 15% af. Onder invloed van de krillolie nam het triglyceridengehalte significant méér af. Ook na 26 weken was het verschil tussen beide groepen significant, waarbij het triglyceridengehalte in de krilloliegroep bijna 13% lager was dan in de placebogroep. Suppletie had geen significant effect op het cholesterolgehalte. De krillolie werd goed verdragen.

Krillolie rijk aan EPA en DHA heeft een gunstig effect op het triglyceridengehalte bij personen met een verhoogde concentratie van deze vetzuren. Een verhoogd triglyceridengehalte vergroot de kans op aderverkalking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen