Lactoferrine verbetert cognitie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van lactoferrine verbetert het cognitief functioneren via beïnvloeding van de microbiota-hersen-darm-as. 

In het experiment werden muizen willekeurig in vier groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de muizen uitsluitend Westerse voeding. In groep twee kregen ze naast Westerse voeding lactoferrine toegediend. In groep drie kregen de dieren Westerse voeding met lactoferrine en antibiotica. Tenslotte was er een controlegroep. 

Westerse voeding induceerde neuro-inflammatie en een verminderd cognitief functioneren. Voor en na een interventieperiode van zestien weken, werden de muizen aan diverse testen onderworpen. Op basis van gedragstesten bleek dat bij muizen die lactoferrine kregen, het geheugen significant verbeterde. Suppletie met lactoferrine ging gepaard met een toename van neuronen en synapsen in de hippocampus. 

Lactoferrine onderdrukte de activering en proliferatie van microglia. Een verhoogde activiteit van deze immuuncellen is in verband gebracht met cognitieve achteruitgang. Ook verlaagde lactoferrine de serumconcentraties van pro-inflammatoire cytokinen en remde de activiteit van NF-kappa-B in de hippocampus. In de darm leidde suppletie met lactoferrine tot een verhoogde expressie van tight-junctions eiwitten. Dit ging gepaard met een toename van Bacteroidetes- en Roseburiabacteriën die gunstig zijn voor de darmbarrière en de cognitieve functies. Onder invloed van antibiotica werden de gunstige effecten van lactoferrine op het brein tenietgedaan. Dit suggereert dat het effect van lactoferrine op de cognitie verloopt via de darmmicrobiota.

Westerse voeding induceert neuro-inflammatie en cognitieve dysfunctie. Suppletie met lactoferrine verbetert de neuronen en synapsen in de hippocampus, vermindert inflammatie en activering van microglia en verbetert de cognitie via beïnvloeding van de microbiota-hersen-darm-as. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen