Lagere homocysteïne met omega 3-vetzuren bij suikerziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren leidt bij patiënten met suikerziekte mogelijk tot een verlaagd risico van hart- en vaatziekten. Dit omdat het de bloedspiegel voor homocysteïne, één van de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, laat dalen.
Dat blijkt uit de resultaten van een studie waaraan 81 suikerziektepatiënten deelnamen. Gedurende een periode van 2 maanden werden de patiënten, in willekeurige groepen verdeeld, dagelijks met ofwel 3 gram omega 3-vetzuren, ofwel een placebo gesuppleerd. De twee groepen waren voor wat betreft BMI en voedselinname vergelijkbaar. Zowel bij aanvang als na 2 maanden werd bloedonderzoek verricht ter bepaling van de verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Dit bracht een gunstig effect van omega 3-vetzurensuppletie op de bloedspiegel voor homocysteïne aan het licht. Na 2 maanden bleken de bloedwaarden voor deze stof in de suppletiegroep namelijk met gemiddeld 3,10 micromol/l te zijn gedaald. Dit tegen een stijging van gemiddeld 0,10 micromol/l in de placebogroep. Daarnaast werd er als gevolg van de omega 3-vetzurensuppletie een gemiddeld 0,75% significante daling van (HbA1c vastgesteld. Dit tegen een stijging van deze waarde met 0,26% in de placebogroep. De veranderingen in de nuchtere bloedspiegel voor glucose, de concentraties malondialdehyde en CRP en de bloedspiegels voor zowel totaal als LDL-cholesterol bleken echter niet significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen