Lang leve … noten!

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie regelmatig noten eet, blijkt een langer leven beschoren. Dit concluderen onderzoekers in het toonaangevende tijdschrift New England Journal of Medicine.

De relatie tussen de consumptie van noten en sterfte werd onderzocht bij bijna 76.500 vrouwen die deelnamen aan de Nurses’ Health studie (van 1980 tot 2010) en 42.500 mannen die deelnamen aan de Health Professionals Follow-up studie (van 1986 tot 2010). Aan het begin en telkens na twee tot vier jaar werd de consumptie van noten vastgesteld waaronder amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten en walnoten.

Tijdens de volgperiodes van beide studies overleden 16.200 vrouwen en 11.229 mannen. Een hoge inname van noten bleek de algehele sterftekans te verkleinen. Personen die eenmaal per week noten consumeerden hadden met 7% al een significant lager sterfterisico in vergelijking met personen die nooit noten aten. Hoe vaker noten werden gegeten, hoe lager de sterftekans. Bij personen die dagelijks noten consumeerden was de kans op sterfte maar liefst 20% lager. Noten bleken ook specifiek het risico van sterfte door kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen te verlagen. Ook waren fervente noteneters slanker en fysiek actiever.

Noten zijn een rijke bron van onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamines en antioxidanten. Volgens de onderzoekers is nog niet duidelijk hoeveel noten gegeten moeten worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen