Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Neem een digitaal abonnement
Wie gedurende tien dagen leeft als een jager-verzamelaar herwint
gezondheid. Dit blijkt uit een experiment dat onderdeel uitmaakte van een promotiestudie van Leo Pruimboom. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.
Aan het experiment namen 51 gezonde proefpersonen en twee personen met
fibromyalgie deel. De proefpersonen namen deel aan een trektocht door de Pyreneeën. Gemiddeld wandelden de deelnemers veertien kilometer per dag met een zware rugzak van acht kilogram. Ze bereidden hun voedsel op basis van natuurlijke voedingsbronnen en haalden water uit waterputten. Iedereen sliep buiten in slaapzakken en stond bloot aan temperaturen die varieerden van 12 tot 42 graden Celsius. Volgens Pruimboom kan deze blootstelling aan oude stressfactoren - die normaal waren in de jager-verzamelaartijd - een gunstig effect hebben op de gezondheid. Bovendien werkt het preventief tegen typisch westerse welvaartsziekten.
Een gebrek aan
lichaamsbeweging, moderne levensmiddelen en stressfactoren hebben volgens Pruimboom een negatief effect op het
immuunsysteem. Hij stelt dat het humane immuunsysteem een soort zelfzuchtig gedrag vertoont, zowel in de acute als chronische staat. Een acuut geactiveerd immuunsysteem wordt normaliter binnen korte tijd weer geïnactiveerd. Hierdoor begrenst een
ontsteking zichzelf, wat het lichaam beschermt tegen schadelijke effecten van het immuunsysteem zelf. Chronische activatie van het immuunsysteem wordt veroorzaakt door het totaal van leefstijlfactoren zoals overeten, langdurig zitten, slaaptekort, tekort aan beweging en niet opgeloste emotionele problemen. Dit leidt tot chronische activatie van de stress-assen en het binnendringen van bacterieel afval in de bloedbaan met als gevolg een chronische laaggradige ontsteking.
Het promotieonderzoek vond plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen en de promotoren waren prof. Frits Muskiet en de Amerikaan prof. Charles Raison.