Leren van voeding van Inuit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In het verleden zijn er reeds vele onderzoeken uitgevoerd naar het verband tussen inname van omega 3-vetzuren en het risico van verschillende chronische ziekten. Een studie gepubliceerd in het toonaangevende American Journal of Clinical Nutrition is één van de eerste die verder kijkt, namelijk naar de invloed van visvetzuren op de biomarkers van chronische aandoeningen.
Medewerkers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle analyseerden het bloed van 357 Inuit. Deze Eskimo's hebben een traditioneel voedingspatroon dat zeer rijk is aan omega 3-vetzuren. Gemiddeld bestond de totale voorraad aan vetzuren in de rode bloedcellen van de Inuit voor 2,8% uit EPA en 6,8% uit DHA. Hoe hoger het gehalte omega 3-vetzuren in het bloed van de proefpersonen, hoe lager de hoeveelheid triglyceriden en hoe hoger de concentratie HDL-cholesterol (het ‘goede' cholesterol) en apolipoproteïne A, het molecuul dat het HDL-cholesterol in het bloed vervoert. Bovendien hield een hoger gehalte EPA en DHA verband met een lagere CRP, een biomarker voor ontstekingsreacties. Deze relatie was vooral sterk aanwezig wanneer het gehalte EPA meer dan 3% van de totale vetzuurvoorraad in de rode bloedcellen bedroeg of wanneer het DHA-gehalte meer dan 7% bedroeg.
Het vergroten van de inname van EPA en DHA tot hoeveelheden ver boven de gemiddelde consumptie van de Westerse bevolking kan dus grote positieve gevolgen hebben voor het risico van verschillende chronische aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen