Leverontsteking door koolhydraatrijke voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een afslankprogramma dat bestaat uit veel koolhydraten en weinig vet, veroorzaakt bij zwaarlijvigen ontsteking van de lever. Dit zei dr. Jeanne Clark van het Johns Hopkins Medical Institute op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Study of Liver Diseases in Boston.
Omgekeerd wordt bij het gebruik van voeding met een hoog vetgehalte het risico van ontsteking juist verminderd. Bij mensen met een ziekelijk overgewicht kan hun niet-alcoholische vette leverziekte verergeren als een voeding met weinig vet wordt voorgeschreven.
Dr. Clark onderzocht 74 zwaarlijvige personen met een gemiddelde leeftijd van 44 en een body mass index (BMI) van 55 kg/m2. Normaal ligt de BMI tussen de 18 en 25 kg/m2. De patiënten moesten een vragenlijst invullen over hun voedingsgewoonten. Uit deze lijsten werden de ingenomen hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten berekend. Op basis hiervan werden de personen in drie groepen verdeeld met lage, gemiddelde en hoge inname.
Alle personen ondergingen een operatie voor hun gewichtsprobleem waarbij een stukje van de lever werd weggehaald voor onderzoek. De leverstukjes werden beoordeeld op vetgehalte, ontstekingen en verdikking van het leverweefsel.
Het bleek dat 89% van de patiënten een vettige lever had, 69% had een ontsteking en 41% had fibrose, ofwel een toename van bindweefsel. Mensen met de hoogste koolhydraatinname hadden zeven keer zoveel kans op een leverontsteking dan de personen met het laagste koolhydraatgebruik. Personen die veel vet aten, bleken een kleine kans te hebben op een ontsteking in vergelijking met degenen die weinig vet aten.
Het onderzoek lijkt het Atkins-dieet te ondersteunen, maar Clark onthoudt zich van aanbevelingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen