Levertransplantaties door overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Binnen vijf jaar zal het aantal levertransplantaties als gevolg van overgewicht sterk toenemen. Dit meldde dr. Quentin Anstee van de Newcastle University.

Anstee doet onderzoek naar niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). NAFLD is een gevolg van overgewicht. Alcoholmisbruik is meestal de oorzaak van levertransplantaties. Anstee verwacht echter dat binnen enkele jaren overgewicht de eerste oorzaak zal zijn van levertransplantaties.

NAFLD wordt gekenmerkt door vetvorming in de lever. In het eerste stadium van de aandoening is sprake van leversteatose. In dit stadium is de ziekte nog omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Er is veelal nog geen sprake van klachten, waardoor de aandoening vaak lange tijd onopgemerkt kan blijven. In een later stadium wordt de steatose gevolgd door ontstekingen en levercirrose, een onomkeerbaar proces waarbij sprake is van de vorming van littekenweefsel.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het percentage NAFLD met maar liefst 400% gestegen. Binnen Europa lopen de Britten op kop als het gaat om het aantal personen met NAFLD. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de Britse bevolking te kampen heeft met deze aandoening.

Onder leiding van Anstee wordt gestart met een grootschalig, Europees onderzoek naar NAFLD. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen