Leververvetting door alcohol-producerende darmbacteriën

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zonder ook maar één druppel alcohol te drinken, lijden obese personen aan leververvetting. De oorzaak is opmerkelijk.  

Niet alcoholische leververvetting (NAFLD) is zoals de naam doet vermoeden leververvetting zonder dat alcohol eraan te pas komt. Toch claimen Nederlandse onderzoekers van het Amsterdam UMC in een recente publicatie in Nature Medicine dat NAFLD wel degelijk met alcohol te maken heeft. 

Ze selecteerden 146 personen die voor bariatrische chirurgie in aanmerking kwamen. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en een BMI van gemiddeld 39 kg/m2. Er werden ontlastingmonsters verzameld waarna de samenstelling van de darmflora werd geanalyseerd. Tevens werd bij 37 proefpersonen tijdens de operatie een punctie van de leverpoortader gedaan. 

In de leverpoortader troffen de wetenschappers alcohol (ethanol) aan zonder dat deze personen dit gedronken hadden. De lever van de deelnemers was de hele dag bezig met het verwijderen van de alcohol. Onderzoek van de darmflora van proefpersonen gaf een verklaring voor de aanwezigheid van ethanol in de lever. Het bleek dat melkzuurbacteriën en streptokokken in de darm van de patiënten suikers omzetten in ethanol in plaats van in lactaat. Na toediening van antibiotica, werd de ethanolproductie in de darm gestopt. Dit was echter maar van tijdelijke aard.

Het is nog niet bekend waarom de darmbacteriën suikers omzetten in alcohol. Wel vermoeden de wetenschappers dat de hoge consumptie van fructose door de deelnemers uit onder andere frisdrank en snoep een rol speelt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen