Liever olijfolie dan zonnebloemolie bij verhitting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het risico van insulineresistentie is lager wanneer olijfolie wordt gebruikt om te verhitten in plaats van zonnebloemolie. Dit is de conclusie van Spaanse wetenschappers.
Aan het onderzoek deden 538 personen mee. Oliemonsters, waarmee de deelnemers kookten, werden uit hun keuken verzameld. Gekeken werd voorts naar de mate van insulineresistentie bij de deelnemers. Insulineresistentie is een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline dat de suikerspiegel in het bloed reguleert. Normaal gesproken helpt insuline de suiker de lichaamscellen binnensluizen. Bij resistentie gebeurt dit in onvoldoende mate. Deze insulineresistentie wordt wel gezien als voorstadium van suikerziekte en kan bijdragen tot veroudering.
In het Spaanse onderzoek kwam insulineresistentie significant minder voor bij de deelnemers die olijfolie in de keuken bij het koken gebruikten in vergelijking met de personen die zonnebloemolie of een mengsel van oliën gebruikten.
Interessant was te zien dat hoe hoger de concentratie oliezuur (hoofdbestanddeel in de olijfolie) was, hoe minder insulineresitentie voorkwam en hoe hoger de concentratie linolzuur (hoofdbestanddeel in de zonnebloemolie), hoe meer insulineresistentie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.