Lijnzaadolie helpt bij ADHD

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met lijnzaadolie geeft een significante verbetering van de symptomen van ADHD. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in India onder dertig kinderen met ADHD.
Het is al langer bekend dat voor een goede ontwikkeling van de hersenen een goede omzetting van de langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren nodig is. Vooral het metabolisme van arachidonzuur en docosahexaeenzuur (DHA) is van belang. Lijnzaadolie bevat ondermeer veel alfalinoleenzuur (ALA) waaruit het lichaam via EPA (eicosapentaeenzuur) het DHA kan aanmaken.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder dertig kinderen met een door een psycholoog volgens criteria van de DSM-IV gediagnosticeerd ADHD. Dertig andere gezonde kinderen zonder ADHD werden als controle genomen. De gemiddelde leeftijd van de jongens was zeven jaar, van de meisjes acht en een half. Alle kinderen met ADHD kregen gedurende drie maanden twee keer per dag een supplement met 200 mg ALA en 25 mg vitamine C. Iedere vijftien dagen werden ze gecontroleerd door een kinderarts. Voor en na de suppletie werd gekeken naar de vetzuren in het membraan van rode bloedcellen, peroxiden in het bloed en symptomen van ADHD.
Na de suppletie was de hoeveelheid EPA en DHA in de celmembraan significant gestegen. De hoeveelheid arachidonzuur was significant gedaald. De peroxidatie was evenwel na de suppletie toegenomen, ook significant ten opzichte van de controlegroep. Wat de ADHD-symptomen betreft waren aandachttekort, impulsiviteit, rusteloosheid en zelfcontrole significant verbeterd. Sociale problemen en leerproblemen waren significant verminderd.
De onderzoekers geven aan dat de grote hoeveelheid ALA in de olie de vetperoxidatie in de membranen kan vergroten. Misschien dat een grotere concentratie van antioxidanten dan in dit onderzoek gebruikt de peroxidatie van de vetzuren kan tegengaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.