Long-covid: methyleringprobleem?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Bij long-covid doen zich veel uiteenlopende klachten voor. Deze klachten hebben bovendien veel overeenkomsten met die van het chronisch vermoeidheidssyndroom en ook van een vitamine B12-deficiëntie.

Net als andere postvirale syndromen uit long-covid zich in diverse klachten zoals vermoeidheid, ‘brain fog’, hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, spierpijn, verminderde reukzin, maagdarmklachten, depressieve klachten en hartkloppingen. Deze klachten worden ook bij andere aandoeningen zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom gezien. De klachten hebben bovendien veel overeenkomsten met een vitamine B12-deficiëntie, een aandoening waarbij de methylering in het gedrang komt. Methylering is een proces waarbij een methylgroep aan een molecuul wordt toegevoegd. Voor dit proces zijn B-vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur van cruciaal belang.

In een publicatie in het tijdschrift Medical Hypotheses suggereren wetenschappers dat een SARS-CoV-2 infectie waarschijnlijk leidt tot een verhoogde behoefte aan methylgroepen. Tegelijkertijd is de aanvoer van methylgroepen verminderd door oxidatieve stress als gevolg van het virus. Een gebrek aan methylgroepen kan leiden tot langdurige postvirale klachten zoals bij long-covid.

Nader onderzoek van de hypothese is noodzakelijk. Wanneer inderdaad blijkt dat long-covid een gevolg is van een verstoorde methylering, kan suppletie met vitamine B12 en foliumzuur zinvol zijn bij de behandeling van dit en andere postvirale syndromen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen