Theepolyfenolen effectief bij Covid-19

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van polyfenolen uit thee kan bescherming bieden tegen een infectie met het SARS-CoV-2 virus via beïnvloeding van de darmmicrobiota. 

Voor de review werden relevante studies geselecteerd uit medische databanken. Het betrof onderzoeken naar de antivirale en ontstekingsremmende werking van theepolyfenolen en hun effect op de darmmicrobiota. 

Er is toenemend bewijs dat darmbacteriën een rol spelen bij de preventie en het beloop van een SARS-CoV-2 infectie. Tevens blijkt uit diverse studies dat theepolyfenolen een gunstige invloed hebben op de samenstelling van de darmmicrobiota en de darmslijmvliesbarrière. De bekendste theepolyfenol, het epigallocatechinegallaat (EGCG), blijkt de expressie van ACE2 te remmen. ACE2 is een receptor waarop het coronavirus aanhecht en dan lichaamscellen kan binnendringen. Tevens blijkt EGCG de serine-protease TMPRSS2 te remmen. TMPRSS2 is een enzym dat zich bevindt in het darmslijmvlies. Deze protease splijt het spike-eiwit, faciliteert de fusogene activiteit van het virus en bevordert zodoende de opname van het virus in de lichaamscellen. Doordat EGCG zowel de expressie van ACE2 als TMPRSS2 remt wordt de levenscyclus van SARS-CoV-2 verkort. 

Polyfenolen zoals EGCG uit groene thee kunnen een rol spelen bij de preventie en behandeling van een corona-infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen