Luteïne/zeaxanthine voor reactiesnelheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De visuele verwerkingssnelheid van jonge personen verbetert significant onder invloed van suppletie met luteïne en zeaxanthine.

In de studie werden 69 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 32 jaar verdeeld in drie groepen. Ze kregen gedurende vier maanden dagelijks een supplement met 20 mg zeaxanthine, een supplement met 26 mg zeaxanthine, 8 mg luteïne en 190 mg omega 3-vetzuren of een placebo. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werden twee parameters bepaald: Macular Pigment Optical Density (MPOD), een indicator voor de dichtheid van het macula pigment en Temporal Contrast Sensitivity Function (tCSF), een maat voor de visuele verwerkingssnelheid.

In de placebogroep werden geen veranderingen gezien van MPOD en tCSF. Echter, in beide suppletiegroepen werd een significante verbetering gezien van de pigmentdichtheid van de macula en de verwerkingssnelheid, beiden met 20%.

De studie laat zien dat suppletie met zeaxanthine en luteïne ook zinvol is voor gezonde, jonge personen. De resultaten kunnen van belang zijn voor sporters doordat de carotenoïden mogelijk de reactiesnelheid positief beïnvloeden.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen