Mediterrane voeding vertraagt oogziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mediterrane voeding beschermt tegen verdere uitbreiding van de oogziekte droge maculadegeneratie. Bij deze oogaandoening is sprake van een langzame achteruitgang van het zicht door aantasting van de macula in het oog (gele vlek).

Voor het onderzoek werden 850 personen geselecteerd met droge maculadegeneratie. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Met behulp van voedingsvragenlijsten werd nagegaan in hoeverre ze een Mediterraan eetpatroon hadden. Dit werd vervolgens gerelateerd aan de progressie van de aandoening. 

Tijdens de volgperiode van drie jaar werd het aangedane gebied in het oog per jaar gemiddeld 0,28 mm groter. Bij deelnemers die grotendeels Mediterraan aten was de progressie significant langzamer dan bij personen die weinig Mediterrane voeding consumeerden. Vooral een hoge consumptie van fruit, een hoge inname van meervoudig onverzadigde vetzuren en een lage inname van verzadigde vetzuren leidde tot een minder snelle achteruitgang van de oogaandoening. Daarentegen was een hoge inname van rood vlees en alcohol gerelateerd aan een sterkere progressie van de aandoening. 

Mediterrane voeding blijkt het zicht te beschermen bij personen met droge maculadegeneratie. Dit voedingspatroon is rijk aan groenten, fruit, noten, peulvruchten, volkoren graanproducten, olijfolie en vis. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen