Magnesium effectief bij zwangerschapsdiabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met magnesium is gunstig voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. 

Voor het grootschalige onderzoek werden vier studies geselecteerd uit diverse medische databanken zoals PubMed en Web of Science. In de studies werd suppletie met magnesium vergeleken met een placebo bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes. 

De magnesiumvoorziening met uitsluitend de voeding is over het algemeen ontoereikend. Suppletie met magnesium ging gepaard met een significante daling van de nuchtere glucosespiegel ten opzichte van een placebo. Ook de insulinespiegel nam significant af onder invloed van suppletie. Ditzelfde gold voor de mate van insulineresistentie. Bij de zwangere vrouwen nam de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline significant toe na suppletie met magnesium. Naast een gunstig effect op de bloedglucose- en insulinespiegels, leidde suppletie ook tot een verbetering van het vetspectrum. De concentraties van het totale cholesterolgehalte en het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte namen significant af onder invloed van magnesium. 

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben baat bij magnesiumsuppletie, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen