Magnesium goed voor het hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een optimale bloedconcentratie, meestal door een hoge inname van magnesium, verkleint het risico van ernstige hartritmestoornissen die vaak plotse hartdood tot gevolg hebben.
Voor de analyse werden de gegevens van de Nurses' Health Study gebruikt. Aan deze grootschalige studie in de Verenigde Staten namen 88.375 vrouwen deel die bij aanvang van de studie geen hartproblemen hadden. Iedere 2 tot 4 jaar werd informatie verkregen over de magnesiuminname, inname van andere nutriënten en de leefstijl van de vrouwen. Daarnaast werd een analyse uitgevoerd bij 99 vrouwen die waren gestorven aan plotse hartdood en bij 291 controlepersonen om informatie te verkrijgen over de magnesiumconcentratie in het bloed.
Tijdens de volgperiode van 26 jaar stierven 505 vrouwen aan een plotse hartdood of ernstige hartritmestoornis. Er werd in het onderzoek gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, etniciteit, rookgedrag en aanwezigheid van hart- en vaataandoeningen. Het bleek dat een hoge inname van magnesium leidde tot een reductie van plotse hartdood met 37% in vergelijking met de laagste inname van dit mineraal. Iedere toename van de magnesiumplasmaconcentratie met 0,25 mg/dl zorgde voor een risicoreductie van 41%.
De resultaten laten zien dat een optimale magnesiumspiegel in het bloed door een hoge inname van dit mineraal de kans op plotse hartdood verkleint. Magnesium heeft de eigenschap om een verstoord hartritme te verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen