Magnesium zinvol bij prediabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Magnesiumsuppletie kan de bloedglucosespiegel verlagen bij personen met prediabetes en een magnesiumdeficiëntie.

Er namen 116 mannen en vrouwen met een voorstadium van diabetes deel aan de studie. Ze waren in de leeftijd van 30 tot 65 jaar en hadden een tekort aan magnesium. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen dagelijks oraal 30 ml van een 5% magnesiumchloride oplossing (vergelijkbaar met 382 mg magnesium) of een placebo-oplossing.

Na vier maanden was de magnesiumspiegel in het bloedplasma significant hoger in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep (1,96 mg/dl versus 1,60 mg/dl). Dit ging gepaard met een significant lagere nuchtere glucosespiegel in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep (gemiddeld 5 mmol/l versus 5,6 mmol/l). Ook de glucosespiegel na een maaltijd was significant lager (gemiddeld 6,9 mmol/l versus 7,7 mmol/l). Daarnaast bleek het triglyceridengehalte onder invloed van suppletie significant lager (1,9 mmol/l versus 2,6 mmol/l). Suppletie leidde bovendien tot een significant hoger gehalte van het gunstige HDL-cholesterol (1,18 mmol/l versus 1,21 mmol/l). Bij de helft van de personen in de suppletiegroep werd een verbetering van de glucosespiegel gezien, in de placebogroep bedroeg dit percentage slechts 7%.

De wetenschappers suggereren dat suppletie met magnesium een effectieve en veilige manier is om de bloedglucosespiegel te verlagen bij personen met prediabetes die een tekort hebben aan het mineraal

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen