Mannose remt tumorgroei

Suppletie met de natuurlijke suiker mannose remt de groei van tumoren en bevordert het effect van chemotherapie. De suiker komt van nature voor in onder andere veenbessen en appels en wordt in supplementvorm gebruikt bij de behandeling van hardnekkige blaasontstekingen.

In het experiment werden muizen met een tumor in de alvleesklier, longen of huid gesuppleerd met mannose. Tevens werd in een laboratoriumexperiment de suiker toegevoegd aan verschillende tumorcellen waaronder leukemie-, bot-, eierstok- en darmkankercellen.

Suppletie met mannose leidde bij de muizen tot een significante afname van de tumorgroei. De onderzoekers vermoeden dat dit kwam doordat mannose de glucoseopname in de tumorcellen remde, terwijl dit bij gezonde cellen wel gewoon verliep. Het supplement bleek tevens het effect van chemotherapie te stimuleren. Bij sommige muizen nam de levensverwachting zelfs toe. Uit het laboratoriumexperiment bleek het effect van mannose op tumorcellen wisselend. Dit was afhankelijk van de concentratie van een specifiek enzym dat in staat is mannose af te breken.

Mannose wordt in de cel opgenomen door dezelfde transporter als glucose, maar accumuleert als mannose-6-fosfaat. Hierdoor wordt het glucosemetabolisme geremd. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of mannosesuppletie ingezet kan worden bij de behandeling van kankerpatiënten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+