Maximaal veilige jodiuminname

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een dagelijkse inname van meer dan 800 mcg jodium kan leiden tot subklinische hypothyreoïdie, zo blijkt uit een Chinese studie. De dagelijkse inname van jodium in Nederland is tussen de 100 en 150 mcg. De maximaal veilige dosering is gesteld op 600 mcg per dag.

Aan de studie namen 256 volwassenen met een normale schildklierwerking deel. Ze werden willekeurig in een placebogroep of een van de twaalf suppletiegroepen verdeeld. Ze kregen per dag een placebo of een jodiumsupplement variërend in een dosis van 0 tot 2000 mcg. Voor bepaling van de totale jodiuminname werd ook de inname vanuit de voeding geschat.

De gemiddelde jodiuminname vanuit de voeding en met jodium verrijkt zout was respectievelijk 105 mcg en 258 mcg per dag. In vergelijking met de placebogroep werd in alle suppletiegroepen een significante toename van de jodiumconcentratie in de urine gemeten. Ook nam de TSH-concentratie significant toe. In de groepen met een jodiumdosis van 1500-2000 mcg werd een afname van schildkliergrootte gezien. Bij suppletie vanaf 400 mcg - waarbij een totale inname van ongeveer 800 mcg jodium per dag werd verkregen - werd subklinische hypothyreoïdie gezien. Het aantal personen met deze aandoening nam toe met een toename van de dosis. Subklinische hypothyreoïdie wordt gekenmerkt door een te traag werkende schildklier in combinatie met een licht verhoogde TSH-concentratie en normale concentraties van de schildklierhormonen T4 en T3.

Deze studie laat zien dat dagelijkse suppletie met meer dan 400 mcg jodium kan leiden tot subklinische hypothyreoïdie. Vervolgstudies waarmee een veilige, maximale jodiuminname kan worden vastgelegd zijn gewenst.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen