Meer kans op hart- en vaatziekten met emulgatoren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Specifieke emulgatoren waaronder cellulose zijn gerelateerd aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Emulgatoren zijn natuurlijke of chemische hulpstoffen die het mogelijk maken om twee stoffen te mengen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn, zoals bijvoorbeeld water en vet.

Aan de grote NutriNet-Santé studie namen meer dan 95.000 proefpersonen deel in de periode van 2009 tot 2021. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 43 jaar en hadden geen hart- of vaataandoening. Ze hielden gedurende minstens drie dagen per week een voedingsdagboek bij. 

Tijdens de volgperiode van zeven jaar werd 1995 keer een hartziekte, 1044 keer een hartinfarct en 974 keer een herseninfarct gediagnosticeerd. Een hoge inname van de verschillende cellulose-verbindingen (E-nummers 460 tot 468) was geassocieerd met een significant verhoogd risico op een hersen- of hartinfarct. Specifiek hield een hogere inname van cellulose (E460) verband met een significant hoger risico op (alle) hartziekten met 5% en een significant hoger risico op een hartinfarct met 7%. Een hogere inname van carboxymethylcellulose (E466) werd in verband gebracht met een significant hoger risico op hart- en vaatziekten met 3% en een 4% hogere kans op een hartinfarct. Een hoge inname van mono- en diglyceriden van vetzuren (E472b en E472c) werd gerelateerd aan vergelijkbare risico’s. De kans op een herseninfarct nam zelfs met 11% significant toe. Tenslotte bleek ook de inname van trinatrium-fosfaat (E339) gepaard te gaan met een 6% hogere risico op hart- en vaatziekten.  

Emulgatoren worden als additieven toegevoegd aan bewerkt voedsel. Een hoge inname ervan, is gerelateerd aan een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen