Melkkefir verbetert geheugen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van melkkefir, een gefermenteerde zuiveldrank, verbetert het zogenaamde relationele geheugen, een type langetermijngeheugen dat gerelateerd is aan de hippocampus. 

Aan het onderzoek namen 26 gezonde volwassenen deel in een leeftijd van 25 tot 45 jaar. De deelnemers hadden geen maagdarmklachten of mentale aandoeningen. Ze kregen in willekeurige volgorde gedurende een maand dagelijks 237 ml melkkefir met 25 tot 30 miljard kolonievormende eenheden van levende bacterieculturen of eenzelfde hoeveelheid niet-gefermenteerde melkdrank (controledrank). Tussen beide behandelingen was een tussenperiode van 2 tot 4 weken. Middels een geheugentest werd het relationeel geheugen onderzocht. Tevens werd het mentaal welbevinden gemeten met behulp van de Depression Anxiety Stress Scales-42 (DASS-42). In ontlastingmonsters werd de samenstelling van de darmflora bepaald. 

Na consumptie van de melkkefir werd in de ontlasting een significante toename van Lactobacillen gezien met 235%. Er werd onder invloed van de gefermenteerde zuiveldrank een significante verbetering gezien van het relationeel geheugen. Er kon echter geen directe relatie aangetoond worden tussen de toename van de Lactobacillen en de geheugenverbetering. Tenslotte bleek dat de melkkefir niet van invloed was op de DASS-42 score waarmee depressieve klachten en angstsymptomen werden gemeten. 

Consumptie van gefermenteerde zuivel verhoogt de aanwezigheid van specifieke bacteriën in de darm en verbetert het relationele geheugen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen