Melksuiker tegen nieuwe spierziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een internationaal onderzoeksteam, dat werd gecoördineerd vanuit het Nijmeegse Radboudumc en Universitätsklinikum Münster (D), heeft een nieuw mechanisme ontdekt achter een levensbedreigende spierziekte. Patiënten met deze stofwisselingsziekte hebben vaak een gespleten huig in de keel. De ziekte veroorzaakt verder problemen aan het hart, de spieren, de lever en andere organen.

Gebruik van melksuiker (lactose) blijkt een goede behandeling. Bij mensen die lijden aan deze ziekte blijkt een cruciaal enzym defect: phosphoglucomutase (PGM1), dat bij veel verschillende lichaamsprocessen betrokken is. Dit enzym zorgt onder andere voor de opslag van energie, in de vorm van glycogeen, als er geen energie nodig is. Analyse van aan eiwitten gebonden suikers van patiënten bracht een specifiek verlies van galactose aan het licht.

Een belangrijke bron van galactose is lactose, ook bekend als melksuiker. Wanneer galactose werd toegevoegd aan het dieet, leidde dat tot een verbetering van de gezondheidstoestand van patiënten. Een verdere mogelijkheid voor behandeling is het gebruik van complexe koolhydraten zoals maïzena, om de bloedsuikerspiegels te stabiliseren. Naast het vermijden van overmatige inspanning, om hartfalen te voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen