Metagenomics in de humane darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De toepassing van metagenomics op de complete microbiologische gemeenschappen in het menselijk lichaam (het ‘microbioom') leidt mogelijk tot nieuwe strategieën ter voorkoming en behandeling van uiteenlopende gastro-intestinale aandoeningen. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Gastroenterology.
Micro-organismenen maken integraal onderdeel uit van de spijsvertering en het afweersysteem. Zo houden ze verband met de aangeboren en verworven immuniteit, de vatbaarheid voor infecties, de immuuntolerantie, de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, en de intestinale barrièrefunctie. Daarnaast spelen ze een rol bij de ontwikkeling van tal van gastro-intestinale aandoeningen, maar ook hartziekten, suikerziekte, huidziekten, en zweren en ontstekingen.
Binnen het vakgebied van metagenomics worden de genetische eigenschappen van complete microbiologische gemeenschappen in kaart gebracht. De complete microbiologische gemeenschap wordt als het ware als één organisme gezien met een enkel genoom. Er wordt geen rekening gehouden met de vraag welk gen van welke specifiek micro-organisme afkomstig is.
Metagenomics wijkt hiermee af van het conventionele genoomonderzoek aan micro-organismen, waarbij alleen het genetische materiaal van individuele micro-organismen wordt bestudeerd. Hieraan vooraf moet ieder individueel micro-organisme eerst in zuivere cultuur in een laboratorium worden gekweekt. Los van het feit dat dit een zeer tijdrovend proces is - een microbiologische gemeenschap bestaat doorgaans uit vele duizenden soorten micro-organismen - heeft men volgens schattingen nog maar een kleine 1% van alle bestaande soorten micro-organismen in cultuur kunnen brengen. Er wordt dan ook aangenomen dat men slechts een zeer klein deel van de genetische variaties van micro-organismen met hun bijbehorende functies kent.
Metagenomics biedt wetenschappers de kans om ook de eventuele interessante eigenschappen van de grote groep nog onbekende micro-organismen te bestuderen. Door de samenstelling en genetische variatie van microbiologische gemeenschappen in en op mensen van verschillende leeftijd, oorsprong, gezondheid met elkaar te vergelijken, wordt gehoopt inzicht te krijgen in de manier waarop micro-organismen het verloop van ziekten beïnvloeden. Dit biedt mogelijkheden om, op de persoon afgestemde, strategieën te ontwikkelen die voor gunstige gezondheidsbevorderende wijzigingen in de samenstelling en de hiermee samenhangende fysiologische functies van het microbioom zorgen.
De onderzoekers geven aan dat de gerichte manipulatie van de gastro-intestinale flora met specifieke antibiotica, probiotica en prebiotica een belangrijke nieuwe weg binnen het specialisme van de gastro-enterologie zou kunnen betekenen. Hierbij bieden slimme combinaties van deze benaderingen mogelijk effectieve therapieën ter voorkoming en behandeling van acute gastro-enteritis, antibiotica-gerelateerd diarree en colitis, inflammatoire darmziekten, prikkelbare darmsyndroom, necrotiserende enterocolitis en andere binnen dit specialisme vallende aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen