Micro-alg effectieve omega 3-bron

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De micro-alg Phaeodactylum tricornutum is een effectieve bron van omega 3-visvetzuren en de carotenoïde fucoxanthine. 

Aan de crossover studie namen 22 gezonde proefpersonen deel. In willekeurige volgorde kregen de deelnemers gedurende een week 5,3 gram P. tricornutum per dag of visolie met een vergelijkbaar gehalte (300 mg per dag) aan de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). In een aanvullend experiment kregen negen proefpersonen 185 gram vis per week, resulterend in eenzelfde inname van EPA en DHA. In het bloedplasma werd de biologische beschikbaarheid van de vetzuren en van de carotenoïde gemeten. 

Suppletie met de micro-alg leidde tot een toename van de hoeveelheid omega 3-visvetzuren en EPA in het bloedplasma die vergelijkbaar was met de inname van vis en visolie. Ook had het eenzelfde effect op de omega-6/omega-3 ratio in het bloedplasma. Suppletie met P. tricornutum leidde bovendien tot absorptie van de carotenoïde fucoxanthine die vervolgens gemetaboliseerd werd. Er werden geen bijwerkingen waargenomen.

P. tricornutum is een veilige en effectieve bron van omega 3-visvetzuren (vooral EPA) die te vergelijken is met de consumptie van vis(olie). 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen