Microbioom baby: samenspel van factoren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Al langer is bekend dat de manier van bevallen, met of zonder keizersnede, en de voeding (borst- of flesvoeding) van invloed zijn op de ontwikkeling van de darmflora van baby’s. Nieuw onderzoek toont dat er meer factoren zijn die de samenstelling van de darmflora beïnvloeden.

Er werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 108 gezonde baby’s in de eerste zes maanden van hun leven. De samenstelling en functionaliteit van hun microbioom werd bepaald aan de hand van 33 bacteriesoorten en 8 bacteriële metabolieten. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verzameld over het geslacht, de aanwezigheid van broertjes en/of zusjes, de aanwezigheid van huisdieren, de plaats en manier van bevalling, de voeding en het gebruik van antibiotica.

Direct na de geboorte bleek de aanwezigheid van Bifidobacteriën, Lactobacillen en Bacteroidesbacteriën te worden beïnvloed door de manier van bevallen, het type voeding en de aan- dan wel afwezigheid van broertjes en/of zusjes. Bepaalde Bifidobacteriën zoals B. breve en B. longum subsp infantis bleken reeds vroeg aanwezig in de darm en hun kolonisatie was onafhankelijk van de genoemde factoren. Daarentegen bleek B. animalis subsp lactis te worden beïnvloed door het type voeding. Dit duidt er mogelijk op dat het niet vanzelfsprekend is dat deze bacterie onderdeel uitmaakt van het microbioom van pasgeboren baby’s. Een interessante en onverwachte factor die van invloed blijkt op de samenstelling van de darmflora is het geslacht.

De studie draagt bij aan het begrip en belang van de darmflora van baby’s in de eerste zes levensmaanden. De bevindingen kunnen relevant zijn voor beïnvloeding van de darmflora met behulp van bijvoorbeeld probiotica

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen