Middelmatige inspanning tegen veroudering

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zowel weinig als veel fysieke inspanning leidt op de lange duur tot een verkorting van telomeren. De verkorting van telomeren wordt in verband gebracht met snellere veroudering.

In de studie werd de mate van lichamelijke activiteit op middelbare leeftijd gerelateerd aan de telomeerlengte van leukocyten op oudere leeftijd. Hiertoe werd in 1974 bij 782 mannen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar een vragenlijst afgenomen over hun lichaamsbeweging. De mannen werden in categorieën verdeeld, te weten: weinig, middelmatig en veel lichamelijke activiteit. In 2003 (29 jaar later) werd bij een subgroep van in leven zijnde mannen (in totaal 204) de telomeerlengte van leukocyten bepaald, evenals het aandeel van korte telomeren.

Na correctie voor de leeftijd, BMI, cholesterolgehalte en het rookgedrag in 1974 bleek dat bij mannen met een middelmatige activiteit de telomeerlengte langer was (8,27 kB) in vergelijking met mannen met weinig (8,10 kB) of veel (8,10 kB) fysieke activiteit. Daarnaast hadden de mannen met een middelmatige lichaamsbeweging het kleinste percentage korte telomeren (11,35% versus 12,39% bij lage en 12,21% bij hoge inspanning).

De resultaten laten zien dat zowel weinig als veel fysieke inspanning het verouderingsproces versnelt zoals blijkt uit een toename van korte(re) telomeren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen