Minder botbreuk met hoger vitamine E

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ouderen met een lage inname en bloedspiegel van vitamine E hebben een verhoogde kans op botfracturen. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de American Journal of Clinical Nutrition.

Er werden gegevens gebruikt van twee Zweedse cohortstudies. De eerste betrof de Swedish Mammography Cohort waaraan meer dan 61.000 vrouwen deelnamen gedurende een periode van negentien jaar. De tweede studie betrof de Uppsala Longitudinal Study of Adult Men waaraan 1138 mannen gedurende twaalf jaren deelnamen.

Een lage inname van vitamine E bleek gerelateerd aan een verhoogde kans op botbreuken. Vrouwen met de laagste vitamine E-inname hadden met 86% significant meer kans op een heupfractuur in vergelijking met vrouwen met de hoogste vitamine E-inname. Het algehele risico van fracturen was met 20% significant hoger. Onder invloed van suppletie daalde het risico van fracturen significant met 14%, terwijl de kans op een heupbreuk significant met 22% afnam. Mannen met de laagste vitamine E-inname hadden bijna tweemaal zoveel kans op fracturen in vergelijking met mannen met de hoogste vitamine E-inname. Het risico van een heupfractuur verdrievoudigde zelfs. Ook werd bij mannen aangetoond dat een toename van de bloedspiegel van de vitamine gerelateerd was aan een verminderd risico van fracturen.

Uit andere studies blijkt dat suppletie met vitamine E een positief effect heeft op de botdichtheid en de spiermassa van ouderen, mogelijk door de antioxidatieve eigenschappen van de vitamine. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen