Minder kans op staar met multi

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijks gebruik van een multi-voedingssupplement verkleint de kans op staar (cataract).

In de studie werden bijna 15.000 mannelijke artsen van vijftig jaar en ouder gevolgd. Ze kregen dagelijks een laag gedoseerde multivitaminepreparaat of een placebo. Tijdens de volgperiode van elf jaar werd nagegaan hoeveel mannen geconfronteerd werden met staar en/of leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie, een veelvoorkomende andere oogaandoening.

In totaal kregen 1817 mannen staar en bij 281 mannen werd de diagnose maculadegeneratie gesteld. In de multivitaminegroep werd bij 872 mannen staar vastgesteld, in de placebogroep bedroeg dit aantal 945. De kans op staar was met 9% significant kleiner bij gebruik van een multivitaminesupplement. Daarentegen werd in de multivitaminegroep ten opzichte van de placebogroep een lichte toename gezien van het aantal mannen met maculadegeneratie. Dit verschil was echter niet significant en moet in vervolgstudies verder onderzocht worden.

Hoewel niet duidelijk is wat het effect van een multivitaminesupplement op maculadegeneratie is, heeft suppletie wel zin om de kans op staar te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen