Minder stijve vaten dankzij vitamine D

Suppletie met een hoge dosis vitamine D vermindert significant vaatstijfheid bij jonge, obese personen.

Aan de studie namen zeventig Amerikanen van Afrikaanse afkomst deel. Ze waren in een leeftijd van 13 tot 45 jaar, hadden overgewicht en een te lage vitamine D-spiegel (<50 nmol/l). Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen maandelijks 18.000 IE vitamine D (overeenkomend met 600 IE vitamine D per dag), 60.000 IE (ongeveer 2000 IE per dag), 120.000 IE (ongeveer 4000 IE per dag) of een placebo. Ze kregen de supplementen gedurende vier maanden.

Suppletie leidde tot een toename van de vitamine D-spiegel op een dosisafhankelijke manier. De mate van vaatstijfheid nam significant op een dosisafhankelijke wijze af onder invloed van suppletie met de vitamine. Dit bleek uit metingen van de stroomsnelheid van het bloed (Pulse Wave Velocity, PWV) tussen de arteria carotis en de arteria femoralis. Onder invloed van vitamine D-suppletie in een hoeveelheid van 2000 IE en 4000 IE per dag nam de PWV met respectievelijk 2% en 10% significant af. Vitamine D in een dosis van 600 IE per dag leidde tot een lichte toename van de vaatstijfheid met 1%, terwijl in de placebogroep de vaatstijfheid met 2% toenam.

Vitamine D-suppletie heeft een gunstig effect op de mate van vaatstijfheid bij jonge, obese personen. Het effect is echter enkel aanwezig bij een hoge dosis van minimaal 2000 IE per dag.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login