Minder stress met thee

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Van oudsher wordt aan het drinken van thee een stressverlagende werking toegeschreven. Wetenschappelijk onderzoek hiernaar was evenwel schaars.

Engelse onderzoekers vergeleken in een dubbelblinde studie de effecten van zes weken consumptie van zwarte thee met een goed gelijkend placebo. De deelnemers werden onderworpen aan acute stress door belastende tests, waarin de cortisolspiegel, bloeddruk, bloedplaatjesreacties en de eigen beoordeling van het stressniveau gemeten werden.

Geen noemenswaardig verschil werd gevonden tussen de twee groepen wat betreft de bloeddruk, de activiteit van de bloedplaatjes en de eigen waarneming van de stress. Wel bleek dat de dagelijkse consumptie van vier koppen zwarte thee bij de theedrinkers 20% lagere bloedspiegels van het stresshormoon cortisol gaf in vergelijking met die van de placebogebruikers. Onduidelijk bleef welke stoffen in zwarte thee stressverlagend werkten. Voor een aantal stoffen in thee afzonderlijk zoals catechinen, flavonoïden en aminozuren werd reeds in andere onderzoeken effecten in de hersenen beschreven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.