Minder valpartijen met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Ouderen vallen minder vaak als ze iedere dag een voedingssupplement met vitamine D gebruiken. Wel moeten ze dan voldoende calcium binnenkrijgen. Dit concludeert een Zwitsers onderzoeksteam onder leiding van dr. Laurant Dukas van het Kantonsspital in Basel.
In een studie werden 378 ouderen, 191 vrouwen en 187 mannen, gedurende 36 weken gevolgd. De helft van de deelnemers kreeg 1 mcg alfacalcidol en de andere helft kreeg een placebo. In de lever wordt het alfacalcidol omgezet in de actieve vorm van vitamine D, het calcitriol.
Na negen maanden bleken de personen die alfacalcidol en daarbij meer dan 512 mg calcium per dag hadden genomen, 55% minder kans hadden om te vallen dan de personen die geen alfacalcidol gebruikten. Dit was niet het geval in de groep die minder dan 512 mg calcium per dag binnenkregen. Deze hoeveelheid is ongeveer de helft van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassene.
Onafhankelijk van de calciuminname liet alfacalcidol ook een vermindering zien van bijna 38% in de parathormoon-spiegel (PTH). Te veel PTH kan er voor zorgen dat calcium uit de botten verdwijnt, waardoor deze gevoeliger worden voor fracturen. Vitamine D verbetert de gezondheid van tanden en botten en het helpt het lichaam bij de absorptie en het gebruik van calcium. Mensen in westerse landen hebben vaak een vitamine D-tekort door slechte voeding en gebrek aan zonlicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen